Organisatieverandering – Klaar voor de storm?

Tegenwind

Sinds 2013 vindt jaarlijks het NK tegenwindfietsen plaats. Wat een inspirerend fenomeen!

Voor het geval jij het nog niet kent: Het is een heroïsche fietswedstrijd op een gewone fiets zonder versnellingen. Met zuidwestenwind, minimaal windkracht 7, fietsen deelnemers over de 8,5 kilometer lange Oosterscheldekering, tegen de wind uiteraard. Deze ‘helden’ gaan de strijd aan met Hollands grootste fietsergernis.

Ik vind het een prachtige metafoor voor veranderingsprocessen in organisaties!

In een organisatieverandering wordt namelijk vaak gesproken over ‘weerstand’. Nou, als iets weerstand is, dan is het wel windkracht 7 op de Oosterscheldekering.  We bedoelen met deze weerstand het ‘gedoe’ bij veranderingen, oftewel emoties en hardnekkig gedrag.

Wat kunnen organisaties in verandering nu leren van deze ‘helden’ van het NK Tegenwindfietsen?

Ik werk vaak in organisaties in verandering. Zij weten vaak geen goede raad met weerstand bij verandering. Ze hopen maar dat het snel ‘overwaait’, om weer door te kunnen met de verandering.

Bereid je voor

De fietsers op de Oosterscheldekering weten van tevoren dat ze gaan fietsen met windkracht 7. En dus bereiden zij zich daar op voor, zowel lichamelijk als mentaal.

Organisaties bereiden zich ook voor op een verandering maar dan toch anders. Namelijk door het schrijven van een (implementatie-)plan, het aanpassen van procedures, systemen en processen. Ze bereiden zich vaak niet voor op de komst van ‘gedoe’ (weerstand) en hoe daar mee om te gaan. 

Focus

De fietsers hebben een helder doel voor ogen: het einde van de Oosterscheldekering halen en daarmee geld inzamelen voor kinderen die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken.

Weerstand in een verandering neemt toe, wanneer er onvoldoende aandacht voor is. Zware tegenwind kan organisaties ontmoedigen en de focus op het einddoel vertroebelen. Hoe beter je focus houdt op het doel, hoe minder de kans dat het ‘gedoe’ je daar vanaf afleid. Waarom wilden we dit ook alweer?

Houd vol

Tegenwindfietsen is vooral een kwestie van volhouden. Omdraaien is verleidelijk, maar ook te makkelijk en uiteindelijk onbevredigend.

Een veranderingsproces is een kwestie van een lange adem, monitoren, bijstellen en vooral volhouden. Ben erop voorbereid dat er moeilijke momenten komen, waarop twijfels komen en de druk groot wordt. Deal met wat er op je pad komt, leer ervan en ga vervolgens door richting je einddoel.

Geniet

Heb je een hekel aan tegenwind, dan doe je niet mee aan deze wedstrijd. Blijf dan vooral lekker binnen, onder een dekentje, bij de kachel en wacht tot de wind gaat liggen.

Maar deze fietsers blijven niet binnen; zij houden van grenzen verleggen, genieten van de uitdaging om vervolgens samen de eindstreep te halen. Voldaan en trots op elkaar!

Veranderen is een doorlopend proces in organisaties, stilstaan is achteruitgaan. Zorg dus dat je als organisatie lenig wordt in veranderen. Houd een beetje van tegenwind, sluit vriendschap met het ‘gedoe’ en leer het op een goede manier te regisseren. Geniet van het samen bikkelen en de voldoening die het geeft wanneer je bij het eindpunt bent aangekomen. Successen vieren werkt enorm verbindend!

En nu je dit weet?

Ben jij verantwoordelijk voor veranderingen in jouw organisatie en wil je leren hoe je deze lessen in de praktijk kunt toepassen? Ik help leidinggevenden veranderingen te realiseren, door ze leniger te maken in het veranderen zelf.

Neem contact met me op.

Goudfactor-Logo-wit

Privacyverklaring