Anders kijken – voor perspectief en groei

Als je het zo bekijkt…!

Oordeelsvorming is over het algemeen genomen nuttig.

Het helpt ons namelijk dingen om ons heen te begrijpen. Hoe we oordelen bepaalt ons gedrag.

En heel belangrijk: het zorgt ervoor dat we snel kunnen handelen in situaties die onveilig of bedreigend zijn. Wat een prachtig mechanisme is het eigenlijk!

Dit mechanisme heeft echter ook een keerzijde. Oordelen kunnen ons namelijk ook ontzettend beperken. Want onze overtuigingen over iets of iemand kunnen zo sterk zijn, dat we het zien als de enige echte waarheid. Dat geeft weinig ruimte voor vernieuwing, verandering en groei.

Anders kijken naar jezelf

Kort geleden ontmoette ik een jonge vrouw. Zij wil graag werk maken van haar talent. Ze voelt dat er meer in haar zit dan er nu uitkomt en vertelt dat ze nogal onzeker is. Vaak begint ze wel enthousiast aan dingen, maar zet niet door als het moeilijker wordt en baalt daar enorm van. Het zorgt ervoor dat ze geen nieuwe stappen onderneemt.

Wanneer ze aan de slag gaat met het ontdekken van haar sterke punten, begint ze anders naar zichzelf te kijken. Haar ‘vaste’ overtuigingen brokkelen langzaam maar zeker af. Stukje bij beetje stelt ze haar zelfbeeld bij.

Omdat ze anders gaat kijken, ziet ze dingen in een ander perspectief. Voorbij de ‘oordelen’ ziet ze haar mooie en krachtige eigenschappen.

Voorbij het oordeel

Dit gaat niet zonder slag of stoot, want hoewel de overtuiging ‘ik ben onzeker’ en ‘ik ben geen doorzetter’ haar beperkte, gaf het haar ook veiligheid en houvast.

Maar nu ze milder wordt in het oordelen over zichzelf ervaart ze ruimte voor nieuw perspectief. Een spannende, maar ook prachtige ontwikkeling!

‘Anders kijken naar jezelf, anderen of de situatie maakt de weg vrij voor verandering’

Dit voorbeeld laat zien hoe sterk jouw overtuigingen je gedrag beïnvloeden. Echte verandering begint daarom met stilstaan bij je overtuigingen en ze ter discussie durven stellen; als ik dit blijf geloven, wat is het effect daarvan op mij en op wat ik zou willen bereiken? Wat zou er gebeuren als ik me er niet door zou laten leiden? Als ik deze overtuiging loslaat, wat zie ik dan?

Beweging creëren

Anders kijken helpt je om een situatie die vastzit weer in beweging te brengen. Je voegt perspectieven toe die je eerder niet zag. Die perspectieven bieden nieuwe kansen en mogelijkheden. Dit kan in je eigen ontwikkeling zijn, maar ook in teams en organisaties.

‘Door anders te kijken maak je los wat vast zit en breng je beweging in situaties die moeizaam gaan’

Ik moedig je aan om ook actief op zoek te gaan naar het andere, nieuwsgierig te zijn. Het schept ruimte voor verandering en vernieuwing en het maakt je wereld een stuk mooier en interessanter!

Organisaties help ik graag een talentgerichte kijk te ontwikkelen. In plaats van door de gekleurde bril van oordelen, normen en waarden te kijken, leer je hoe een open blik zorgt voor groei en ontwikkeling. Dit bevordert je zelfbeeld en je samenwerking met anderen.

Neem contact op.

Goudfactor-Logo-wit

Privacyverklaring